PROJECT REVEAL: 1938 bungalow renovation. Before + After: Part I




The scope of a reDesign project isn't always clear from only viewing the after photos. We are excited to introduce you to a new blog series - Before + After. To begin, we're taking you inside the 1928 bungalow, which is our Highland Project. This historic bungalow had beautiful original details but lacked modern functionality and style for this family of four. The reDesign team was commissioned to help tackle various spaces throughout the home including the entry, formal living room, dining room, library and dining nook, master bedroom and family room.


Below, we take you through the first spaces you step in as you enter the home. The entry stairwell, the formal living room and the library nook. Make sure to slide through the galleries below to see each space before and after.




ENTRY WAY + LIVING ROOM






SHOP THE LOOK





Upon entering the home, you're immediately greeted with handsome, moody high gloss walls and leopard carpet inviting you up stairs. The original simple geometric tile provides durability for wet boots immediately inside the door, and the original art-deco pendant light pay hommage to the home's 1920's roots. We added the bold but neutral leopard carpet to hide wear and tear in the high traffic area. These combination of bold changes and original details truly set the scene for the rest of the home.


In the front living room, we had the challenge of space planning around an unusually long and narrow space. Because this is home to a family of four, we needed flexibility in seating to allow the fireplace to be the focal point, while still being able to comfortably watch TV on the opposing wall. We relocated and repurposed the impressive mantel by installing a gas fireplace on a diagonal to ensure it could be enjoyed by everyone in the space. By sourcing cozy sherpa swivel chairs, the family can comfortably enjoy the fire or rotate to watch TV and listen to the owner's original turn table. The creative solution for the narrow room comfortable connects the two seating areas as a single space.



LIBRARY NOOK





SHOP THE LOOK




Vintage finds from reSHOP



One of our favorite spaces in the home, this room experienced a massive transformation. It was a top priority of the project to have a space for them to display their impressive collection of books, artifacts and family photos. The space originally had two small windows high on the wall and we were excited to customize a space plan that accommodated them. By custom building bookcases that wrapped the small nook, we were able to provide ample vertical storage with a minimal footprint. The refinished hardwood floors anchored the space and highlighted the beautiful ceiling detail. The finishing touch of the unexpected chandelier hung above a mid-century tulip table brings the modern function to the space that it was previously lacking.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Black Houzz Icon
  • Black Houzz Icon
0